maandag, juni 29, 2009

overcome

Vier strijkers, een pianist en een zanger. Klaas wordt volgende week twee jaar. Vandaag was hij bij zijn eerste popfestival en weinig prinsjes van bijna twee vielen ooit zo met de neus in de boter. Eddie Kowalczyk, de zanger van Live, stond op Parkpop. Solo. Hij speelde al zijn hits en sloot af met één van de mooiste popliedjes aller tijden: overcome. Klaas' papa kreeg er kippenvel van. De prins kauwde zachtjes zijn laatste dropje weg en stak zijn duim in zijn mond.

p.s. En wat een pracht dat het dan ook meteen op YouTube staat. De kwaliteit laat helaas wel wat te wensen over, maar zelfs beroerd opgenomen is dit van een ongekende schoonheid. Buitencategorie. Eddy Kowalczyk dus. Gisteren in Den Haag.

zondag, juni 28, 2009

kwesties

Kwesties die ter sprake komen tijdens een zomeravonds potje schaak met de paus op het Mandarijnendakterras:

- Was Michael Jackson een grotere artiest dan Prince?
- Is Mocean Worker Frans?
- Gaat Huntelaar naar Milan?
- Blijft Dudek in Madrid?
- Hoe goed is de nieuwe Johan?
- Wie volgt Michael Jackson op als de king of pop?
- Is de nivellering in de Eredivisie tijdelijk?
- Hoe snel moet je precies zijn op de Amsterdamse huizenmarkt?
- Wat is er in hemelsnaam mis met Van Basten (niet retorisch bedoeld, integendeel)?
- Is het geoorloofd om Vamos a la playa op een plaat te zetten, zelfs als het een zomermix betreft?
- Nog een glaasje wijn?
- Remise?

donderdag, juni 25, 2009

zomer


Een dag om je prettig te voelen, om
de 1000 meter te lopen, Hemingway
te lezen en van je te houden

De zon is een gulle welgedane man,
de directeur van de sunkistfabrieken
bij voorbeeld, hij kan alles gedaan krijgen.

O.a. dat jij in de laatste strofe van dit
gedicht staat, in nog enkel een broekje
zo dun als het ogenblik voor je het uittrekt.


Herman de Coninck

woensdag, juni 24, 2009

o nee hè, hoop

Stakkers zijn we. De caroussel is weer gaande. Op sites als FR12 kan op dezelfde dag gemeld worden dat Dudek defintief niet komt én dat hij deze week nog beslist dat hij wél komt. Afgelopen zondag waren er 12.000 mensen die kwamen kijken naar de eerste training. Het woord 'kampioenschap' schijnt geen enkele keer gevallen te zijn, maar bovenstaande plaatjes circuleren vrolijk over het wereldwijde web. De liefhebber kan shirts bestellen met daarop Mario Been afgebeeld als Che Guevarra. De sigaar is uitgeleend aan Beenhakker, maar de ware verlosser staat dagelijks in trainingspak op Varkenoord. Dat u het weet. Komt dat zien. Vanaf 2 augustus rijden we weer om de week in de tram over de Coolsingel naar Zuid, naar de Kuip. Tot die tijd is er hoop, vaag, ergens, op een plaatje, maar als we die dag winnen... o, o, o, wat zijn we een stakkers, prachtige stakkers, dat wel.

zaterdag, juni 20, 2009

501

Soms heeft een mens een nieuwe spijkerbroek nodig. Mijn mooie vrouw suggereerde dat ik eens iets anders, iets hips moest proberen. Zo gezegd zo gedaan. In de Bijenkorf heb ik mijn best gedaan. G-star. Diesel. Boss. Het is polonaise. Ik wist niet hoe snel ik naar de Levi's winkel moest lopen. Aldaar heb ik me in no time gewoon een nieuwe 501 aan laten meten.

Net zoals de muziek waarnaar we luisteren, de films die we kijken, de boeken die we lezen en de schilderijen die we zien, bepalen wie wij zijn, zo geldt dat ook voor wat we kopen.

En ja, een Volkswagen rijdende, Van Lier dragende, Grolsch drinkende, PvdA stemmende, Miles Davis luisterende, Reve lezende, Feyenoord aanmoedigende, Pulp Fiction kijkende en Calvé etende Hagenaar draagt nu eenmaal Levi's spijkerbroeken. Daar helpt geen mooie vrouw aan.

Herman de Coninck

Joke was zo lief om mij het ideale verjaardagscadeau te geven. Zó ideaal dat ik het al had. Gisteren heb ik het ingeruild voor een ander boek. De gedichten van Herman de Coninck. Daar gaan we de komende tijd een boel plezier aan beleven. De gedichten van De Coninck combineren het bijkans onmogelijke: lichtvoetigheid en diepzinnigheid. Ze zijn beeldend en poëticaal. Hieronder een lekker voorbeeld, dat er nog vele mogen volgen.

Ik hou wel van gedichten
als gespierde kerels van behaarde
mannelijke taal, die zich krabben
waar het jeukt, die oergezond
op je afkomen en zeggen: ga zitten,
ik ben een gedicht, aangenaam, en
waarover zullen we het hebben.

dinsdag, juni 16, 2009

de dood van Marat

In New York liep jarenlang een fotograaf rond die gespecialiseerd was in het fotograferen van lijken, bij voorkeur vermoorde exemplaren. Het verhaal gaat zelfs dat de fotograaf zo nu en dan vooraf op de hoogte was van de aanstaande moord en zo de eerste was om het plaatje te schieten. Soms ook manoeuvreerde hij het lichaam om een betere of meer dramatische compositie te bewerkstelligen.

In Frankrijk werd in 1793 de schilder David netjes gevraagd om zijn vermoorde vriend, de revolutionair Marat, te schilderen. Een beetje kunstenaar neemt het met de waarheid niet al te nauw. En juist dát maakt bovenstaande werk uitermate interessant. Het is waar gebeurd. Marat werd in bad vermoord door een mevrouw Corday. Met een mes. Hij was aan het werk. De met bloed besmeurde brief die hij aan het schrijven was, bestaat echt. De kleden die we zien, lagen er ook, de kleuren zijn waarheidsgetrouw. Het is echt en er klopt niets van. Dat mes stak in werkelijkheid nog in zijn borst. Marat had een huidziekte. Waar zijn de schilfers? En het belangrijkste... zó mooi kan de dood toch niet zijn? Kunst wel.

donderdag, juni 11, 2009

plaatje voor Gerhard

Micah P Hinson
the Kooks
Camera Obscura
the National
Keane
the White Stripes
Peter, Bjorn and John
The The
the Kaiser Chiefs
Johnny Cash
Franz Ferdinand
Anthony & the Johnsons
the Fratellis
Corky & the Juicepigs
Spoon
Noah & the Whale
the Killers
Radiohead
the Ting Tings
the Wombats
Wir sind Helden

woensdag, juni 10, 2009

niet leuk voor de mensen in Friesland

In een college historische letterkunde gaf mijn docent, Arie Gelderblom, een schitterend voorbeeld van marginalisering, van hoe de stad de provincie ziet. In NRC stond in de cultuurbijlage een artikel over een nieuwe expositie in het MOMA te New York, ernaast stond een recensie van een museum in Enschede. Het laatste stuk eindigde met de woorden: 'het is een eind reizen, maar dat is de moeite waard.'

In klas 3 wordt vindt een stevig debat plaats over de aanschaf van de JSF. De argumenten vliegen over en weer. De klas luistert aandachtig totdat Eveline over de aankomende vluchten in het noorden van ons land terecht en serieus opmerkt: 'en voor de mensen in Friesland is het ook niet leuk.'

De klas schiet en masse in de lach.

woensdag, juni 03, 2009

ruik ik ergens spruitjes?


Michiel, wat is dit nu weder? Jarenlang lid geweest van de partij, toch enigszins bekend met de bijbehorende standpunten en die trouw aanhangend, want als de grote Wouter zegt dat het goed is... is het goed.

De afgelopen weken heb ik drie keer het Kieskompas ingevuld, drie keer een andere weging gedaan, drie keer eerst een momentje zen doorleeft om fris te zijn, drie keer tot op het bot gegaan en drie keer exact hetzelfde resultaat gekregen: Groen Links.

Sta je met je goede gedrag. Een groene Europeaan. Nog één nachtje slapen. Morgen m'n geitenwollen sokken aan.