donderdag, april 17, 2008

what is the what

Van de week stond deze vrouw op de voorpagina van Trouw. Haar naam is Justine Baguma. Ze is slachtoffer van een groepsverkrachting in Congo. Het waren meer mannen dan ze kon tellen. De rebellen dwongen haar echtgenoot om toe te kijken, vier uur lang, als hij zijn ogen zou sluiten zou hij vermoord worden. Na afloop deden ze dat alsnog. Hij werd levend begraven. Eerst onder stenen, daarna zand.
Justine Baguma is niet uniek. In Congo worden jaarlijks tienduizenden vrouwen verkracht. De belachelijke werkelijkheid is dat het door die getallen een akelig nieuwsfeit wordt, een bericht dat je in je hoofd kunt vervangen met de vraag wat er vanavond op tafel moet staan, pasta of boerenkool. Nieuws beklijft minder dan een verhaal.
In de roman "What is the what" van Dave Eggers wordt het levensverhaal van Valentino verteld, een klein jongetje in het midden van de burgeroorlog in Sudan. Het is een andere vorm van overdaad. De jongen maakt zo ongelooflijk veel ellende mee dat het, ook voor de lezer, niet meer te bevatten is... zijn familie wordt uitgemoord, zijn geboortedorp platgebrand, vluchten, alsmaar vluchten, zijn jeugdvriendinnetje wordt als slavin ontvoerd, en hij is nu pas acht, zijn vriendjes sterven stuk voor stuk door uitputting en honger. Honderden jongens lopen 's nachts, om uit het zicht van rebellen te blijven, eindeloze kilometers naar Ethiopiƫ. Jongens worden verslonden door leeuwen en bij het oversteken van rivieren door krokodillen. Ze worden neergeschoten, door rebellen, door het overheidsleger, ze komen om bij bombardementen, zijn getuige van executies en het gaat maar door. Jaren later in Amerika houdt de ellende niet op. Valentino wordt bruut beroofd en zijn vriendin door een ex-geliefde vermoord. Het is teveel, maar omdat Valentino ook een klein jongetje is dat droomt van de armen van zijn moeder blijft het echt. En dat is angstaanjagend. Tegen zo'n roman kan geen voorpagina, geen nieuwsbericht op.

Dit is een klotewereld.

1 Comments:

At 11:44 p.m., Blogger Frank Blaakmeer said...

Je bent een calvinist. Als je katholiek zou zijn was je Jansenist. Het leven hangt aan elkaar van schuld. Ik ben bang dat je conclusie, in alle vrolijkheid, helemaal waar is.

 

Een reactie posten

<< Home