woensdag, maart 28, 2007

Huub

Sommige schrijvers, kunstenaars of muzikanten lopen als een rode draad door je leven. Op mijn vijftiende leerde ik op zeilkamp, met mijn beste vriendje Bjorn, De Dijk kennen. Het was verplichte kost tijdens de afwas. Sindsdien heb ik elke plaat eindeloos beluisterd en tientallen concerten bezocht. Zo'n band wordt een deel van je leven. Gisteren speelde Huub van der Lubbe solo met zijn vriend Jan Robijn in de Regentes in de Weimarstraat. Het was een mengeling van humor en ernst, licht en zwaar, het schelpenlied, de grote Jaap Stobbeshow, de legendarische rock & rollband Big Shot and his Rocking Guns, de glazenspoeler, maar ook de prachtige nummers van Concordia. Het is vreemd om het rockidool van je jeugd het nummer 'Konijntje Zwiebelstaart' te zien en horen brengen, maar het was duidelijk dat het volgens beide mannen in het theater en in de muziek vooral ook om het plezier moet gaan, welnu, dat droop er vanaf. Een schitterende, vertaalde cover van Bob Dylans 'Make you feel my love.' Prachtige avond. Heerlijke zanger. Goede tekstschrijver.

Morgen begin ik meteen

Zo zit ik iedere avond
Weer neem ik mij allerlei voor
Zo kan het niet langer
Zo blijf ik behanger
En de tijd tikt genadeloos door

Ik neem een paar andere ogen
Blauw en niet meer zo zwart
Want het is niet wat het lijkt
Maar hoe je het bekijkt
Dus ik krijg ook een heel ander hart

4 Comments:

At 1:30 a.m., Blogger Frank Blaakmeer said...

Ik vind 'De Dijk' aardig maar niet meer dan dat. En kijk nou eens echt kritisch naar die tekst: 'Zo blijf ik behanger', pardon? Ach ja, het rijmt.
En:

'Want het is niet wat het lijkt
Maar hoe je het bekijkt
Dus ik krijg ook een heel ander hart'

Twee ritmisch lelijke overgangen en een non-sequitur als besluit. Slechte po√ęzie, maar ja, in liedteksten mag wat meer dan anders.

met vriendschappelijke groet,

de partypooper

 
At 10:21 a.m., Blogger Xander Michiel Beute said...

Pannenkoek, de charme is nu juist het ongegeneerd durven kiezen voor een woord als 'behanger', waar elke poeet direct naar ingewikkelde constructies of akelige woorden gaat zitten zoeken, vindt Van der Lubbe de heldere oplossing die klopt als een bus. De goede man is trouwens opgenomen met drie gedichten in Komrij, maar dat terzijde.

 
At 12:03 a.m., Blogger Frank Blaakmeer said...

Nu ga je echt te ver! Ik ben geen pannenkoek, Ik ben een pannekoek.

 
At 1:16 p.m., Anonymous Anoniem said...

Kijk uit Frank...want Chiel is een Dichter!!!

 

Een reactie posten

<< Home